Bjørn vil fange de unge, inden de tager et forkert valg i livet 

Bjørn Bech Toftegaard er tidligere misbruger af ”de værste stoffer”, som han selv beskriver det. I Facebook-gruppen ”Vi er Viborg” råber han op, i håbet om at nogen vil booke ham til foredrag, så han kan dele ud af sine erfaringer til unge mennesker. 

Af Sofie Willert Palsgaard-Jensen

Privat foto: Bjørn Bech Toftegaard holder foredrag så tit, han har mulighed for. 

De fleste danske ungdomsuddannelser har initiativer, der skal forebygge, at unge mennesker ikke ender ud i alkohol- eller stofmisbrug. Da Bjørn Bech Toftegaard gik i skole, så det helt anderledes ud. Og det prøver den nu 37-årige lastbilchauffør at lave ændre på. Han har nemlig selv oplevet konsekvenserne af et ungdomsliv fyldt med stoffer. 

”Efter 20 års hashmisbrug og 15 års brug af hårde stoffer er jeg stadig misbruger, fordi jeg stadig har min trang. Men jeg har været clean i fire år”. 

Bjørn Bech Toftegaard oplevede aldrig i løbet af sin skoletid, at nogen fortalte ham om konsekvenserne ved at falde for alkohol eller stoffer. Det er noget, han mener, kan have været udfaldsgivende i forhold til, hvor han endte i livet: 

”Dengang var der ikke rigtig nogen hjælp. Systemet er blevet bedre i dag, men der er stadig behov for, at de unge mennesker møder nogen, der har haft misbruget inde på sit eget liv”. 

Forebyggelsen starter i skolerne

På ungdomsuddannelserne i Viborg forsøges det med mange forskellige tiltag at forebygge og imødekomme de unge, før de ender ud i en situation som Bjørn Bech Toftegaard fandt sig selv i.

Ifølge sundhedsstyrelsens hjemmeside er det de steder, hvor de unge færdes, som er de centrale indsatsområder for de forbyggende initiativer – nemlig grundskolen, ungdomsuddannelsesinstitutionerne og festmiljøer. 

På Viborg Katedralskole ses der positive effekter ved at oplyse de unge og indføre alkohol- og rusmiddelforbyggende indsatser i dialog med de unge. Skolen har også haft succes med foredrag i stil med dem, som Bjørn Bech Toftegaard afholder.  

”Vi har haft foredrag ude af forskellige omgange, og det er også noget, de unge særligt har mødt i folkeskolen,” siger Marianne B. Vestergaard, der er vicerektor ved Viborg Katedralskole. 

Ifølge hende er tiltagene noget, der langsomt, men sikkert rykker ved kulturen:

”Til fester er vi begyndt at indføre, at de kan blæse i et alkometer, og at man vil få sin billet refunderet, hvis man ville kunne køre bil. Sidste fest refunderede vi over 200 billetter”. 

En mission med mening

Undersøgelsen Unge, alkohol og stoffer fortæller, at ”Unges udvikling i brug af stoffer hænger stærkt sammen med deres risikoopfattelse”. Det vil sige, at når de unge bliver forelagt konsekvenserne, der kan følge med brugen af stoffer, har de mindre tilbøjelighed til at gøre brug af stoffer. Netop dette behov for oplysning, ønsker Bjørn Bech Toftegaard at imødekomme med sine foredrag til unge mennesker. 

”Jeg vil ikke skumme fløden på det. Jeg vil ud at have fat i de unge mennesker og sige, prøv og hør her, lad vær’. De skal møde én, der har mærket konsekvenserne selv. Der er en konsulent ikke altid nok”. 

For Bjørn Bech Toftegaard handler det ikke om at tjene penge. For ham er det en succes, hvis blot én elev kan undgå et misbrug som følge af hans foredrag. Han kan stadig vågne op om morgenen med abstinenser og en trang til at falde tilbage i det hele. Men hans job, drømmen om at blive uddannet og arbejde med unge mennesker, holder ham på sporet. Han tror, at hans foredrag har en effekt, og det er det, der giver mening til det hele for ham: 

”Jeg tror det kan plante et frø. I min skoletid har jeg ikke oplevet et foredrag om misbrug. Men hvis nogen havde fortalt mig bagsiden af medaljen, så tror jeg, at jeg havde tænkt mig bedre om.” 

,