Viborg Kommune skaber integration gennem foreninger og frivillige

For at hjælpe børn og unge med flygtningebaggrund til at blive mere foreningsaktive, har flere frivillige i kommunen støttet forældre i at forstå og deltage i deres børns fritidsliv.

Af Stine Stavad Schulz

Foto: Stine Stavad Schulz

Igennem indsatsen “Trivsel gennem fritidsfællesskaber”, som er oprettet af DRC Dansk Flygtningeråd Integration, forsøger frivillige i kommunen at hjælpe familier til en god start i foreningerne i Viborg. Konkret sker dette ved, at en frivillig tilknyttes en familie og hjælper med praktiske ting, for eksempel at søge kontingentstøtte. Men også oplysning om uskrevne regler i foreningslivet er en vigtig del af opgaven som frivillig:

“Mange familier med flygtningebaggrund har svært ved at vide, at det er forholdsvis ’normalt’ at møde op til kamp og se sine børn spille fodbold. Andre ved ikke, at man en gang imellem skal hjælpe med at vaske tøj eller måske bage en kage,” siger Jeppe Klarskov Hansen, projektkonsulent i DRC Dansk Flygtningehjælp Integration.

Noget af det vigtigste for en god start i foreningslivet er forventningsafstemning og den gode velkomst. Det er egentlig lavpraktiske ting, som skaber en god start. Noget, som foreningerne i Viborg Kommune er gode til at skabe rammerne for, ifølge Chandra Anna Larsen, fritidsvejleder i Viborg Kommune. De formår at sætte ord på de små ting: Hvor skal man sætte sine sko? Skal man have klædt om, inden man møder op? Forventes det, at man deltager hver gang?

Foto: Stine Stavad Schulz

Mano Azizi, som er formand for integrationsrådet i Viborg Kommune, mener, at man igennem foreningslivet oplever at være inkluderet i samfundet, fordi man i foreninger møder mange forskellige typer af mennesker. På den måde kan man også skabe et netværk. Chandra Anna Larsen udtaler også, at mødet på tværs af forskellige samfundslag er unikt for foreninger:

“Det kan både være direktørens barn og kontanthjælpsmodtagerens barn. Man mødes med folk, der er meget forskellige fra en, men som man alligevel har noget til fælles med.”

”Takket være de frivillige er foreningerne unikke, når det handler om integration,” siger Mano Azizi. At folk kommer frivilligt og ulønnet gør, at man ved, at folk er ekstra motiveret til at være der.

Foreninger en vigtig del af det danske samfund. Der er 83.000 lokale og regionale foreninger i Danmark, hvilket gør foreningen til den mest udbredte organisationstype i Danmark. Derfor er det også vigtigt for familierne med flygtningebaggrund at kende til og være en del af. Især fordi det for de fleste er noget helt nyt, og en stor kontrast til den kultur de kommer fra.