Viborg Kommune vil være en klimaneutral kommune inden 2050. Hos Klima– og Miljøudvalget sætter man sin lid til ungdommen. Den nye generations mindset skal være grønt og løfte den tunge arv fra tidligere generationer.
Af: Tobias Bundgaard Christensen
Hvad skal der til for at blive en klimaneutral kommune? Ifølge Klima– og Miljøudvalget i Viborg Kommune er svaret en grøn omstilling. I byrådet fyldes hverdagen med emner som solceller, vindmøller, Power-to-X og bæredygtig transport. Disse emner skal sikre, at kommunen bliver klimaneutral inden 2050.
Den uundværlige ungdom
Steffen Drejer (C) fra Klima– og Miljøudvalget i Viborg Kommune er ikke i tvivl. Ungdommen spiller en afgørende rolle, hvis målet skal opnås inden 2050. Han mener, at den unge generation er mere modtagelige over for den grønne omstilling end hans egen generation. Derfor skal det grønne mindset indprentes i de unge hjerner.
”Det bliver ungdommen, der skal udleve det her og forhåbentlig få gavn af en grøn klode, når vi når til vejs ende”, fortæller Steffen Drejer.
De næste generationer skal ifølge Steffen Drejer være bedre end de forhenværende generationer. Det håber man hos Viborg Kommunes Klima- og Miljøudvalg at kunne påvirke med grøn undervisning på skemaet på uddannelsesinstitutionerne.
Grøn undervisning på skemaet
Opskriften på den grønne undervisning er dog ikke på plads endnu. Det er nemlig svært for den enkelte kommune at implementere. Derfor søger Steffen Drejer og Viborg Kommune et bredt samarbejde.
”Vi skal have fat i vores gode venner ovre på Christiansborg for at implementere det i uddannelsesplanerne”, uddyber Steffen Drejer.
For Viborg Kommunes vedkomne er planen at få Kommunernes Landsforening til at presse på for at få grøn undervisning med i uddannelsesplanerne fremadrettet.
Planen om at uddanne ungdommen mangler i øjeblikket løsninger, men hos Steffen Drejer er budskabet soleklart.
”Ungdommen skal være med til at løfte arven. Det er helt 100.”