Scooterdrengene bliver råbt ad på gaden: ”Vi har jo kun asfalten nede i byen”

Unge drenge i Bjerringbro og omegn bliver udskældt på sociale medier og råbt ad, når de trækker deres scootere frem inde i byen. Nu har de fået én dag om ugen til at dyrke deres hobby langt væk fra de vrede udråb.

 Af Maria Overgaard og Anne Thomsen

https://ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=9b9d25f7-f715-41fe-88f2-8f2a0c9afe8d&pi=34799f46-ebfd-4940-9e67-67f01fa0f04e&fbclid=IwAR3eUzfFPVw56UdcBLXcNu-FjeFOkLq5RG42h_V5bKj_zsLBo6_3IT4Gi1Y

For tre måneder siden besluttede Ole Christensen fra Bjerringbro sig for at skabe et rum, hvor drengene kunne få lov til at dyrke deres interesse. Hver tirsdag hopper drengene nu af deres scootere og mødes uden for byen for at køre MC Trial. En behændighedssport, hvor man skal gennemføre flere sektioner i svært terræn uden at fjerne fødderne fra motorcyklen. Siden er få blevet til mange, og nu er omkring 25 unge blevet en del af fællesskabet. 

Ole Christensen har selv kørt Trial det meste af hans liv, og han kan se sig selv i mange af de unge drenge:

”Jeg startede projektet, fordi jeg så, at der var et behov. De her drenge har intet sted at gå hen med deres hobby, og derfor hænger de inde i byen. Jeg ville skabe et fællesskab, hvor de ikke bliver opfattet som bøller,” siger Ole Christensen. 

Foto: Anne Thomsen 

Unge drenge med scootere chikaneres på gaden 

Victor Adelsten Skandshus er 16 år gammel og er en af de drenge, der har været med fra projektets start. Han oplever ofte, at voksne råber efter ham, når han står med sin scooter inde i Bjerringbro. 

Victor Skandshus fortæller, at de ofte bliver smidt væk af butiksmedarbejdere, hvis de står ude foran butikkerne med deres scootere parkeret ved siden af. Nogle gange foregår det ordentligt. Andre gange bliver de råbt ad, fordi folk opfatter drengene som truende: 

”Man virker måske lidt hård, fordi man kører på scooter, men det er jo bare nogle fordomme folk har. Det sidste vi vil er at gøre folk fortræd. Vi er jo bare en gruppe unge drenge med benzin i blodet,” siger han. 

For Victor Skandshus og de andre drenge er projektet et frirum, hvor de kan få lov til at gøre det, de brænder for. Nogle øver sig på Trial motorcyklerne, imens andre tager mod til sig eller bare sidder og hygger sig med hinanden. Men fælles for dem alle er, at de gerne vil have et sted, hvor de kan gøre det, de brænder for:

”Det er ærgerligt, at man bliver set ned på, bare fordi man har en scooter. Det kunne lige så godt være en fodbolddreng, der kom gående med en fodbold. De har deres hobby, men de har bare en græsplæne at spille på. Vi har jo kun asfalten nede i byen,” siger Victor Skandshus.

Et nyt og bedre samlingspunkt

Ole Christensen er begejstret for, hvor godt projektet går, men det er ifølge ham slet ikke nok. Lige nu har drengene et lille værksted og seks motorcykler, de kører på én gang om ugen. 

Foto: Anne Thomsen 

Projektet har allerede fået opbakning fra både Viborg Kommune og Ungdomsskolen, men efter at flere og flere drenge er kommet til, har Ole Christensen nu søgt om endnu flere midler til projektet. 

”Jeg ved godt, at både Viborg Ungdomsskole og kommunen godt kan se behovet, så jeg prøver at overbevise dem om, at vi skal have et sted til de her drenge,” siger han.