De frivillige er uundværlige i Viborg Kommune, men i modsætning til tidligere skal der være en klar motivation og kommunikation til stede – særligt de unge er svære at nå.
Af Stine Stavad Schulz
Foreningen Ventilen i Viborg Kommune er, efter mangel på frivillige mellem 17-35 år, lukket på ubestemt tid. Daniel Andersen, formand for Fritidsrådet ved Viborg Kommune, siger, at det er forfærdeligt, når foreninger som Ventilen må lukke:
”Der sidder mennesker, der virkelig har brug for tilbuddene fra frivillige foreninger.”
I Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune er visionen at gøre byen til ”Danmarks mest frivillig-venlige kommune”. Det forklares mere uddybende med, at det skal være nemt at blive og være frivillig. Og så skal foreningerne være villige og klar til at modtage de frivillige.
Unge er en bred og travl målgruppe
I årsregnskabet for 2021 oplyses det, at der er 35 procent, der inden for det seneste år har udført frivilligt arbejde i Viborg Kommune. I Fritidsrådet er der forslag på vej, som forhåbentligt skal øge omfanget af frivillige borgere. Daniel Andersen ser de unge, som en svær målgruppe at nå, fordi de er så forskellige.
Forskelligheden viser sig især i motivationen til at være frivillig. For nogle er frivillighed et plus på CV’et. For andre en mulighed for at afprøve at arbejde med børn, eller at være leder for et fodboldhold. Men når man skal fange de unge på deres motivation, skal der i dag være et større fokus på fællesskabet i frivilligheden.
”Det er vigtigt at komme ud og fortælle de her historier om fællesskabet. Det tror jeg betyder meget for de unge mennesker. Vi kan jo se, at mange unge mennesker kæmper med ensomhed. Er du frivillig et sted, jamen så er du en del af et fællesskab,” siger Daniel Andersen.
En ny måde at være frivillig på
Kristina Winther Larsen, daglig leder ved De Frivilliges Hus, mener, at man skal være bedre til at fortælle, hvor man som ung kan være frivillig. Men når man så kaster bolden op til de unge, så er der også nogen, der griber den. Dog må man gentænke, hvordan man er frivillig for at omfavne flere unge.
”De unge vil være ad-hoc frivillige på en måde, hvor det er mere opgave baseret men stadig meningsfuldt. Det er man allerede i fuld gang med,” siger Kristina Winther Larsen. I Fritidsrådet er der også fokus på at skabe mere synlighed omkring mulighederne for unge frivillige.