Viborgenserne prioriterer stadig byturen

Midt i en økonomisk krise, hvor danskerne skal vænne sig til at slukke lyset og tage ekstra varmt tøj på, mærker de fleste forretninger til stigende driftspriser. Men for en særlig branche, har de endnu ikke mærket særlig meget til det økonomiske pres; Nattelivet.

Af Sofie Vendelbo og Josephine Müller Stær

Fire lokale steder, der er med til at danne rammen om Viborgs byliv. Foto: Sofie Vendelbo og Josephine Müller Stær.

På trods af at inflation sender priserne i vejret, prioriteres turen på de lokale barer og natklubber stadig af viborgenserne.

Ifølge Mads Skou, som er regionschef for REKOM i Viborg og Silkeborg, kan det godt mærkes, at elpriserne er steget markant. REKOM ejer TemaBar, Rabalderbar og Zwei Grosse Bier Bar i Viborg. Det er dog ikke noget, der bekymrer foreløbigt.

”I øjeblikket har vi stadig gæster, så det har endnu ikke påvirket os lige så meget som Corona-krisen, hvor vi var helt lukket ned,” siger Mads Skou.

Dette kan Klaus Rosenskjold, der er indehaver af værtshuset Mathias-Kælderen, sagtens nikke genkendende til.

”Jeg synes ikke, at vi er voldsomt hårdt belastet af de stigende priser, fordi vi hverken har tunge varme- eller kølekilder. Det er ikke, fordi vi ligger søvnløse om natten,” siger Klaus Rosenskjold

Krisens spæde start

Mads Skou mener samtidig også, at krisen kun har vist sig fra sin spæde start, og at det er svært at sige, hvordan det kommer til at se ud fremadrettet.

”Lige nu er det tidligt at se på, hvor stort et impact krisen har på os. I og med, at omkostningerne er tre-firedoblet, så vil det være underligt, hvis vi ikke kommer til at se det på folks forbrug,” lyder det fra Mads Skou.

De unge støtter bylivet trods større udgifter

Samme overvejelser ses hos de unge, som stadig prioriterer at gå i byen, men tankerne om de stigende udgifter gør, at de tænker lidt mere over, hvor mange penge de bruger i nattelivet.

”De stigende priser påvirker mig utroligt meget. På det punkt, at jeg ikke tager i byen hver weekend, fordi det ved jeg godt, at jeg ikke har råd til som studerende på SU,” siger 20-årige Rasmus Kjob, der til daglig læser til pædagog i Viborg.

Der er dog ingen tvivl om prioriteringen hos de unge.

”Jeg mærker i nogen grad inflationen. Blandt andet på benzinpriserne, fordi jeg er startet med at køre, så der kunne jeg godt mærke, at der var noget i budgettet, der skulle lægges om,” siger 25-årige Oliver Graarup, der også er pædagogstuderende i Viborg.

Til spørgsmålet om han kommer til at prioritere benzin over byture, er svaret klart nej.

Hør 3 unge mænd fortælle hvordan inflationen påvirker deres byture.

Små tiltag på REKOMS barer i Viborg

På trods af, at det er svært for Mads Skou at sige, hvordan det kommer til at se ud fremadrettet for REKOMs barer og natklubber i Viborg, har de indtil nu lavet forskellige tiltag, der skal mindske konsekvenserne af krisen.

”Vi har gennemgået vores huse, hvor vi kan optimere driften og spare på energi de dage, hvor vi har lukket. Eksempelvis ved at omlægge nogle dyre og gammeldags løsninger, for på den måde at komme bedre stillet ud på den anden side, når priserne formentlig normaliseres igen,” uddyber Mads Skou.

Hvad fremtiden bringer er stadig uklar, men indtil videre er der stadig tilknytning til bylivet hos viborgenserne.