I år bliver gågaden kun lyst op i december

Tidligere år har julelys prydet Viborgs gågader helt fra start november. Det ændres nu. Både som følge af energikrisen og af hensyn til klimaet.

Gader som disse bliver sædvanligvis prydet med julelys helt fra november. Foto: Sofie Willert

Af Sofie Willert Palsgaard-Jensen

Vi mærker det alle sammen. De stigende elpriser. Belastningen vores forbrug har på klimaet. Mange steder i landet har foreninger og kommuner valgt helt at droppe opsætning af julelys i gaderne for at spare på energiforbruget. Eksempelvis er de ikoniske lysopsætninger på Salling i Aarhus og på D’Angleterre i København blevet skrottet i år.

I Viborg har de høje priser og CO2-aftrykket, der medfølger, ikke stået til hindring for, at byen bliver lyst op i juledagene. Dog vil lysene først blive tændt i december, og tilmed kun være tændt fra 15-22, i stedet for de vanlige timer fra 06-23. Tidligere år har lysene brændt helt fra start november, og stort set hele dagen, hvor forbruget nu er reduceret til omtrent en tredjedel.

Initiativtager Helle Sørensen, som er direktør i foreningen ’Vi Er Viborg’ mener, at det er vigtigt i tider som disse, at byens borgere stadig mærker hyggen.

”Butikker er afhængige af god julehandel, og det skaber salg at der er hyggeligt at være i gågaden. Det er vigtigt at man stadig kan føle at det er jul”, siger hun.

CO2-aftrykket er måske i den mindre betydelige ende, når det gælder opsætningen af julelys i december i Viborg, og Helle Sørensen mener at det er et fornuftigt kompromis, at tænde lysene i en kortere periode i år. Både af hensyn til energikrisen og klimaaftrykket.

Ingeborg Skou Hansen ser dog lidt anderledes på sagen. Hun er klimaaktivist i bevægelsen Extinction Rebellion, som er en global organisation med grupperinger i bl.a. Viborg.

”Det er klart at vi ikke er ligeglade med at der opsættes julelys, ligegyldigt omfang, for det er jo en CO2 sluger. Dog er det som klimaaktivist, ikke de små ting som er julelys, der skaber den største forandring. Men det ville være fedt, hvis de satte fokus på at gøre energikilden bæredygtig, både i forhold til signalet det sender i energikrisen og i forhold til CO2-udledningen”, siger hun.

For Ingeborg Skou Hansen er det vigtigt at understrege, at klimaaktivisme ikke er til for at naglepille i alle afkroge af samfundet, eksempelvis opsætningen af julelys.

”Vi har ikke lyst til at befolkningen skal splittes, og vi (klimaaktivister) oplever ofte, at vi har ry for at gå efter folks personlige aftryk, men det er en helt misvisende opfattelse”.

Extinction Rebllion står bag citater som disse, hvilke kan findes over hele Viborg. Foto: Sofie Willert

For hende handler klimaaktivisme om at gå efter politikerne, og dermed kunne ændre i hele strukturen, der lægger til grund for vores massive energiaftryk.

”Det ville være et positivt signal at sende, at vi skulle være mere påpasselige med vores energiforbrug, og dermed vælge ikke at sætte lysene op. Det er dog ikke selve lyskæderne jeg ser som et problem, det er hele systemet omkring vores forbrug der bør ændres”, siger hun.