Et skjult handicap: ”Det har hverken noget med intelligens, dovenskab eller evner at gøre”

Mange børn og unge såvel som voksne ved ikke, at de er ordblinde, og der er flere, der har lidelsen, end man lige tror. Vi skal blive bedre til at snakke om ordblindhed med åbenhed, så emnet ikke bliver tabuiseret. Det mener formand for Viborg Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg Katrine Fusager Rohde.

Af Anne Thomsen

Foto: Stine Stavad Schulz

Uge 40 er international ordblindeuge, og Viborg Kommune støtter op om dette. Over hele landet kan man få viden om de muligheder, der er for ordblinde, og formand for Viborg Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg Katrine Fusager Rohde har været med til at åbne ugen med et arrangement om ordblindhed, som fandt sted mandag den 3. oktober i Viborg.

”Formålet med et sådant arrangement er også, at vi er med til at danne nogle sociale relationer og fællesskaber, så man ved, at man ikke står alene med sin udfordring,” siger hun.

Til arrangementet deltog blandt andet foredragsholder Christian Bock, som selv er ordblind, og samtidig var der opsat stande, hvor man kunne få råd og vejledning til, hvilke muligheder man har som ordblind og som forælder til en person med ordblindhed.

Arrangementet fandt sted på Viborgs HF&VUC, som blandt andet tilbyder gratis undervisning til ordblinde. Marianne Degn Grann er ordblindekonsulent og SPS-koordinator på skolen, og hun rådgiver og vejleder unge og voksne med blandt andet læse- og skrivevanskeligheder.

”Helt fra børnehaven skal der arbejdes på at give børnene de bedste forudsætninger, og det skal blive mere naturligt at snakke om emnet, så man kan få en forståelse af, hvad det rent faktisk betyder at være ordblind,” siger Marianne Degn Grann.

Katrine Fusager Rohde mener ligeledes, at det er afgørende, at man opdager lidelsen i tide, så det ikke får konsekvenser for ens fremtid:

”På den korte bane kan det medføre, at man bliver skoletræt og ked af at komme i skole. Det kan medføre, at man kommer til at trække sig ud af de sociale fællesskaber, men også at man sakker bagud fagligt. Det kan få store konsekvenser, da man mister lysten til at komme videre på en ungdomsuddannelse eller tage en praktisk uddannelse.”

En undersøgelse på Sundhed.dk viser, at otte procent af børn i folkeskolealderen samt unge under uddannelse lider af ordblindhed. Det kan som barn være en stor mundfuld at stå ved sine egne udfordringer, og der er derfor mange, som ikke opdager, at de lever med lidelsen før i en sen alder.

Formand Katrine Fusager Rohde vil derfor forsøge at sørge for, at der i fremtiden vil være et større politisk fokus på at snakke mere åbent om ordblindhed, så det bliver nemmere for børn og unge at italesætte deres udfordringer.

”Jeg vil herfra arbejde for, at man helt konkret får afsat nogle midler i Børne- og Ungdomsudvalget til en bedre oplysning på skolerne generelt. Om det så er, hvordan vi griber det an i klasserne eller på skolerne generelt, det må vi tale om,” siger hun.